Aardappel millefeuille met steak tartaar

Dit voorgerecht ziet er niet alleen heel mooi uit, het is ook zeer smakelijk (al zeg ik het zelf). De aardappel millefeuille met parmezaancrème, de aangemaakte steak tartaar, de piccalillysaus en de truffel maken van dit gerechtje een smaakbom! Probeer het zelf maar!

Wat heb je nodig:

Voor de aardappel millefeuille

  • 6 grote vastkokende aardappels
  • 200 ml slagroom
  • knoflookpoeder
  • uienpoeder
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 15 gr koude roomboter, in kleine blokjes
  • Parmezaanse kaas

Voor de parmezaan crème:

  • 100 gr parmezaan, geraspt
  • 100 ml kookroom
  • Zonnebloemolie

Voor de steak tartaar:

  • 150 gr zijlende
  • 1 tl platte peterselie, fijngesneden
  • 1 tl bieslook, in fijne ringetjes gesneden
  • 1 tl sjalot, ragfijn gesneden
  • 1 tl goede olijfolie
  • Tabasco

Voor het ingemaakte mosterdzaad:

  • 110 gr mosterdzaad (dit zijn 2 strooiers van Verstegen uit de supermarkt)
  • 160 ml witte wijnazijn
  • 160 ml water
  • 50 gr suiker
  • 1 tl zout

Voor de piccalilly saus:

  • Potje piccalilly
  • Zeef

Truffel

  • Truffel vers (heel duur) of truffel uit een potje.

En zo maak je het:

Aardappel millefeuille:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de slagroom met een snuf knoflookpoeder, een snuf uienpoeder, tijm, versgemalen peper en een snufje zout.
  • Schil de aardappels, snij er een stukje af zodat je een vlakke kant hebt. Doe dit op een lange zijde.
  • Snij dunne plakken op de mandoline en meng de plakjes met het roommengsel.
  • Leg bakpapier in één van de bakvormen en zorg dat het papier aan alle kanten een stuk uitsteekt.
  • Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de bakvorm. Na iedere laag leg je er om-en-om de ene keer een beetje boter en de andere keer een beetje geraspte Parmezaanse kaas op.
  • Maak een deksel van aluminiumfolie (een paar keer dubbelgevouwen), vouw het bakpapier dicht en leg het deksel hierop.
  • Zet 1,5 uur in de oven.
  • Haal uit de oven en zet de andere bakvorm hier bovenop. Zet hier wat gewicht op, bijvoorbeeld blikken met tomaten. Met dit gewicht druk je de laagjes mooi aan.
  • Laat een uur buiten de koelkast afkoelen en vervolgens minimaal 5 uur in de koelkast opstijven (met het gewicht erop).
  • Haal voorzichtig uit de vorm en snij in mooie rechthoeken.
  • Verhit wat olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en bak ze goudbruin, bestrooi dan met een beetje grof zeezout.

Parmezaancrème:

  • Breng de kookroom tegen de kook en roer hier dan de Parmezaanse kaas doorheen tot die volledig gesmolten is.
  • Doe dit over in een blender en draai glad.
  • Schenk hier in een dun straaltje zonnebloemolie bij tot je een stevige kaascrème hebt.
  • Doe de crème over in een spuitzak (vooral niet in een knijpflesje doen, je krijgt de crème er niet meer uit).

Steak tartaar:

  • Snij de zijlende in plakjes, dan in reepjes en dan in blokjes. Haal je mes er nog een paar keer doorheen zodat je een fijne tartaar krijgt maar nog wel structuur houdt.
  • Voeg de peterselie, bieslook, sjalot, olijfolie en een paar druppels tabasco toe; meng dit en breng op smaak met peper en zout.

Ingemaakt mosterdzaad:

  • Breng alle ingrediënten aan de kook en laat zo’n 45 minuten op laag vuur pruttelen met het deksel schuin op de pan.
  • Zorg voor een schone pot (kook bijvoorbeeld een weckpot uit) en giet hier het mosterdzaad in; inclusief het resterende vocht.
  • Bewaar het in de koelkast, dan heb je er zomaar 2 á 3 maanden plezier van.

Piccalilly saus:

  • Druk de piccalilly door een fijne zeef zodat je een gladde gele ‘saus’ overhoudt. Doe dit in een spuitzak.

Truffel:

  • Snijd de truffel in dunne plakjes.

Opmaak bord:

  • De millefeuille mag niet meer heet zijn, lauwwarm tot warm is prima. Schep hier lekker wat steak tartaar op en zet hierop wat dotjes parmezaancrème.
  • Leg wat ingemaakt mosterdzaad over het vlees.
  • Leg bovenop de plakjes truffel.
  • Spuit ernaast een dot van de piccalilly en klaar!!

Eet smakelijk!!

Het originele recept is van @haroldkookt.

2 gedachten over “Aardappel millefeuille met steak tartaar

Voeg uw reactie toe

  1. Ha Monique,Ziet er heel erg lekker uit. Wel bewerkelijk. Heb jij echte truffel genomen of truffel tapenade ?hart. grtJorisVerzonden vanaf mijn Galaxy

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑