Franse appeltaart

Natuurlijk is de oer Hollandse appeltaart heerlijk. Vol met appels, rozijnen en kaneel. Maar soms wil je een wat verfijnder taartje, zoals deze Franse appeltaart. Een dunne bodem bedekt met frangipane, dungesneden plakjes appel en slechts een theelepeltje kaneel (wat als een echte Hollander, doe je toch kaneel erbij)! Anders, maar zeker net zo lekker!

Wat heb je nodig:

Voor het zoete fonceerdeeg:

  • 250 gr bloem (ik gebruikte 175 gr + 75 gr amandelmeel)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr boter, ongezouten op kamertemperatuur en in blokjes
  • 1/2 ei
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el koud water

Voor de frangipane:

  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr boter, ongezouten op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 2 eieren
  • rasp van 1/2 citroen

Voor de topping en de rest:

  • 3 grote appels, in dunne plakjes
  • lage quichevorm
  • 1/2 tl kaneel
  • zakje vanillesuiker
  • abrikozenjam

En zo maak je het:

  • Doe de bloem, basterdsuiker, amandelmeel, boter, ei en zout in een kom en kneed tot een deeg. Niet te lang doorkneden, maar zodra je er een bal van kunt maken is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast voor ruim een uur.
  • Verwarm de oven voor op 180C en vet de vorm in met wat boter. Doe de amandelmeel, boter, suiker, bloem, eieren, zout en rasp van de citroen in een kom en mix dit tot een egale massa.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even door. Bekleed de vorm met het deeg en verdeel de amandelvulling over de bodem. Bekleed de vulling met appelschijfjes van buiten naar binnen.
  • Meng de vanillesuiker met het kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in ca 40 minuten gaar.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pan en bestrijk hiermee de appeltaart voor een mooie glans.

Bon appétit!!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: